Chrupak to wypiekane na bazie naturalnego zakwasu pieczywo chrupkie, które w przeciwieństwie do pieczywa tego samego typu, pochodzącego ze Skandynawii, może pochwalić się niesamowitym smakiem. Jest to możliwe dzięki połączeniu kilku elementów. Są nimi: najwyższej klasy składniki, najlepsze mąki o wysokim wyciągu, doświadczenie piekarzy, którzy od lat zajmują się swoją pracą, a także stosowane do wypieku, tradycyjne metody. Z czym podawać ten pełen wartości odżywczych chleb chrupki Chrupak? Oto nasze propozycje!
Chrupak z guacamole i wędzonym łososiem
Połączenie, które zasmakuje wszystkim fanom wędzonych ryb. Jeśli uwielbiacie łososia – to coś dla Was. Do przygotowania chrupiących kanapek na pieczywie chrupkim Chrupak potrzebujecie:
- Awokado
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz
- Opakowanie wędzonego łososia
- Świeży koperek
- Oliwę
- Majonez
- Gęstą śmietanę
- Czosnek
- Pieczywo chrupkie Chrupak 3 Ziarna
Przygotowania zacznijcie od zrobienia guacamole. W oddzielnej miseczce rozgniećcie widelcem awokado. Dodajcie do niego przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i sól oraz pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie pomieszajcie i ułóżcie na pieczywie chrupkim Chrupak. Dodajcie cząstki łososia i skropcie je odrobiną soku z cytryny. Warto dodatkowo oprószyć rybę świeżo zmielonym pieprzem, jeżeli taki posiadacie. Ostatni krok to przygotowanie sosu koperkowego. Pomieszajcie ze sobą odrobinę śmietany, kilka łyżek jogurtu, sok z połowy cytryny, czosnek i przyprawy. Tak przygotowanym sosem udekorujcie kanapki. Na wierzch dodajcie odrobinę świeżego koperku. Gwarantujemy – już dawno nie jedliście czegoś tak pysznego!
Chrupak z domowym hummusem, szynką cotto i sezonowymi warzywami
Jesteście fanami hummusu? Jeśli lubicie smak tej delikatnej, a jednocześnie niesamowicie wyraźnej pasty rodem z Izraela – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Do przygotowania smakowitych kanapek na bazie Chrupaka, potrzebujecie:
- Puszkę ciecierzycy
- Cytrynę
- Czosnek
- Pastę tahini
- Mielony kumin
- Sól i pieprz
- Olej sezamowy
- Szynkę cotto
- Pomidora
- Paprykę
- Pieczywo chrupkie Chrupak
Ciecierzycę odsączcie, a następnie przełóżcie do robota kuchennego bądź blendera. Dodajcie do niej kilka łyżek zalewy, która została Wam po odcedzeniu produktu. Podczas blendowania dodajcie do ciecierzycy: sok z połowy cytryny, kilka łyżek tahini (około 5), sól i pieprz, olej sezamowy oraz łyżeczkę kminu rzymskiego. W zależności od konsystencji, jaką preferujecie, możecie na tym etapie dodać ewentualnie jeszcze kilka łyżek zalewy, jeśli hummus wyda Wam się zbyt gęsty. Gdy otrzymana konsystencja już Wam odpowiada – możecie zacząć smarować chlebek Chrupak grubą warstwą hummusu. Nie żałujcie sobie – jest przepyszny. Na przygotowaną pastę dodajcie plaster szynki cotto, plaster świeżego pomidora i pokrojoną w słupki paprykę. Proponowane warzywa możecie oczywiście zamienić na inne, jeżeli te konkretne Wam nie odpowiadają. Naszym zdaniem, połączenie soczystego pomidora ze świeżą, zimną i chrupiącą papryką jest duetem idealnym. Co wy na to?